İltihaplı Romatizma İçin Check Up Tetkikleri Var Mıdır?

iltihaplı romatizma için check up tetkikleri

Prof. Dr. Ömer Karadağ tarafından yazılmıştır.

Bu yazıyı aşağıdaki butonları kullanarak başkalarıyla paylaşabilirsiniz.

İltihaplı romatizma için çekap (CHECK UP) tetkikleri var mıdır? İltihaplı romatizmal hastalıklarda erken tanı konulması için neler yapıyorsunuz?

 

Romatizmal hastalıklarda check-up denilince aklımıza ilk olarak tetkikler gelmemelidir. Hastaların şikayetlerinin gözden geçirilmesi sonrası gerekiyorsa duruma özel tetkikleri istenmelidir.

Laboratuvar tetkikleri gerçekte hastalık belirtisi olmadan da pozitif çıkabilmektedir. Bu duruma ‘Yalancı pozitiflik’ diyoruz. Gerçekte kişi için bir önemi bulunmayan durumdur.

Laboratuvar tetkiklerinin gelişigüzel istenmesi, ek tetkiklere ve psikolojik olarak kişilerde stresi arttırabilmektedir.

Bu açıdan en gereksiz istenen tetkiklere örnek olarak ASO (Anti-Streptolisin O antikoru) verilebilir. Bir kişi boğaz enfeksiyonu geçirdikten sonra 6 ay kadar pozitif olarak kalabilir. İltihaplı romatizmal hastalıklarda tarama testi olarak KULLANILMAZ.

Diğer taraftan hastalık belirtileri olan kişilerde tetkikler negatif de çıkabilmektedir. Bu duruma ‘Yalancı negatiflik’ diyoruz. Bu durumda hekim tarafından gerekli değerlendirmeler ışığında karar verilmektedir.

Ailesel akdeniz ateşi hastalarında genetik test, hastaların %80-90’ında pozitif saptanır. Çünkü tarama testi olarak en sık görülen mutasyonlar kullanılır. %10-20 hastada ise bu en sık mutasyonlar negatif çıkabilir çünkü bu hastalar tarama testinde yer almayan mutasyonlara sahip olabilirler. Bu nedenle değerlendiren hekimce, klinik bulgular ve diğer laboratuvar tetkikleri uyumluysa tanı konulur.

Diğer taraftan bu genetik tetkikler, toplumumuzda klinik olarak anlamı olmadan, %10-20 oranında pozitif olabilir. Bu nedenle TARAMA testi olarak kullanılmaz.

Bu nedenlerle check-up adı altında çeşitli tetkiklerin istenmesi ÖNERİLEN bir yaklaşım DEĞİLDİR.

İltihaplı romatizmal hastalıklarda erken tanı konulması için neler yapıyorsunuz?

Nasıl ki şeker hastalarının bazılarında kalp damar hastalıkları görülebiliyor, bazılarında böbrek yetmezliği olabiliyorsa iltihaplı romatizmal hastalarda da tutulumlar hastadan hastaya farklılık gösterebilir.

Tanıda gecikme çok sayıda doku ve organın tutulumuna ve hayati tehdit edici durumlara kadar ilerleyebilir.

Bu nedenlerle iltihaplı romatizmal hastalık belirtileri; aile hekimleri, iç hastalıkları uzmanları ve dermatoloji gibi birçok branş uzmanlarınca akılda tutularak erken tanı için GEREKEN durumlarda tarama tetkikleri istenerek değerlendirmeler yapılmaktadır.

Organ bozukluğu (örneğin böbrek yetmezliği) veya hayati tehdit edici durumlarda olan hastalar, ileri basamak hastanelere sevk edilmektedir.

Scroll to Top
Hastalığınız hakkında sormak istediğiniz bir sorunuz mu var?